Skip Ribbon Commands
Skip to main content
  
  
Beschrijving
  
BeschrijvingEN
  
  
Rooster
  
AERES Hogeschool
  
Wandelen door het gebouw van Aeres Hogeschool Wageningen is een boeiende ontdekkingstocht. Een tocht die u voert langs grote open ruimten, afgewisseld door ‘nesten en grotten’. En waarom is het gebouw eigenlijk rond? Ontdek welke onderwijsvisie ten grondslag ligt aan het gebouw. En ervaar hoe snel u zich er thuis voelt. Een lunch is inbegrepen
Rondleiding, Een bijzonder gebouw: Aeres Hogeschool [12:30-13:30]
Aeres Hogeschool Wageningen12:30Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
AERES Hogeschool
  
In deze workshop beleef je zelf hoe gemakkelijk het is om iets met jongeren in de natuur te doen. Gepaste kleding is vereist, we gaan natuurlijk naar buiten! Terwijl we bezig zijn met stoere activiteiten buiten gaan we ook in gesprek over ‘jongeren en natuur’. Klopt het dat ze niet meer in de natuur komen? Waarom is dat? Is dat erg? En wat kun je eraan doen? Kom, praat mee, maak kennis en … beleef!
Workshop, Natuur beleven met jongeren [12:30-13:30]
Aeres Hogeschool Wageningen12:30Donderdag 18 mei blok1
AERES Hogeschool
  
In deze workshop ga je creatief vormgeven met plantaardig materiaal. Je bestudeert een bloem, blad of plant en komt als het ware met ze in gesprek. Zo kom je tot een vormgeving waarin elk materiaal dat je gebruikt zijn eigen plek krijgt in het uiteindelijke ontwerp. Aan het eind van de workshop heb je met bloemen van het seizoen een prachtig, duurzaam ontwerp gemaakt. Daarbij heb je zo min mogelijk onnatuurlijk materiaal gebruikt. Wij verzorgen de materialen en het gereedschap. Een lunch is inbegrepen.
Workshop, Zeg het met bloemen [12:30-13:30]
Aeres Hogeschool Wageningen12:30Dinsdag 16 mei blok1
AFSG
  
Kunststoffen zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Maar ze zorgen ook voor milieuproblemen. Bij BbP ontwikkelen we daarom bioplastics. Die zijn niet uit aardolie gemaakt, maar uit biomassa. Bioplastics passen in een circulaire economie. Wil je meer weten over bioplastics? Geef je dan op voor de rondleiding. We demonstreren je  voorbeelden van verschillende soorten bioplastics en leggen je uit welke stappen nodig zijn om ze te ontwikkelen en produceren.
Rondleiding, Hoe maak je bioplastics? [12:00]
receptie AXIS-X, geb. 11812:00Dinsdag 16 mei blok1, Dinsdag 16 mei blok2
AFSG
  
Levende planten zijn alleskunners. Ze produceren elektriciteit, en verwijderen medicijnen uit afvalwater. Ze zetten ijzerafval om in waardevolle mineralen. En ze transformeren elektriciteit met behulp van CO2 tot methaan. Maar hoe doen ze dat? In Modutech kom je het te weten!.Hier werken we aan nieuwe technologieën met water, energie en hernieuwbare materialen. Geef je snel op!
Guided tour, Technologies for the future in Water, Energy and Recyclable Matter [12:00-12:30]
Living plants produce electricity, remove medicines from wastewater, convert iron waste to magnetite, convert electricity with CO2 to methane. You wonder how they do it. Visit Modutech and see new technologies for the future.
receptie AXIS-X, geb. 11812:00Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
AFSG
  
Heb je apparatuur nodig die niet op de markt verkrijgbaar is? Dan moet je bij de Ontwikkelwerkplaats zijn! Hier hebben we alle technische faciliteiten in huis om apparatuur te ontwikkelen en maken die aan specifieke wensen voldoet. Het resultaat: unieke producten voor onderzoek en onderwijs, van concept tot tastbaar product. Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je aan en ontdek wat de Ontwikkelwerkplaats voor je kan doen!
Unieke apparatuur voor onderzoek en onderwijs [12:00-12:30]
Technical Development Studio AFSG, Bornse Weilanden 4, geb. 12112:00Donderdag 18 mei blok1
AFSG
  
Educatie over voeding is dé basis voor een gezond en duurzaam eetpatroon.  Daarom is Smaaklessen ontwikkeld, een lesprogramma over eten en smaak voor groep 1-8 van de basisschool Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien, ontdekken kinderen hun eten. Geef je op voor de workshop en prikkel je zintuigen met smaakproefjes en lesmateriaal.
Workshop, Smaaklessen voor een gezond eetpatroon [12:00-12:30]
C0057 Axis Z12:00Donderdag 18 mei blok1
Bewonersvereniging Droevendaal
  
Droevendaal is een studentencomplex met een geheel eigen karakter. Er zijn boeken volgeschreven over 'Droef', met zijn weelderige ligging in de natuur en de grote verscheidenheid aan bewoners. Hoe richten studenten hun leven op Droevendaal? Een insider leidt je rond. Geef je snel op, want het aantal beschikbare plekken is beperkt.
Rondleiding, Leven op Droevendaal [12:15-13:15]
Rotonde Mansholtlaan / Droevendaalsesteeg, bij weg naar NIOO/AERES12:15Donderdag 18 mei blok1
Cormet Catering
  
Cormet Enjoy The Good Life BV runt de meeste cateringlocaties van Wageningen UR. Na een heerlijk kopje koffie neemt de banquetmanager je mee achter de schermen van het grand café. Hoe komen die lekkere lunches tot stand en waar worden toch die grote hoeveelheden koffie gezet? Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van een grote cateringorganisatie! Schrijf je snel in, want het aantal deelnemers is beperkt…
Rondleiding, In de keuken bij de cateraar [9:00-10:00!]
Forum, Grand Café9:00Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
Corporate Communication
  
Wetenschap en nieuws is geen rare combinatie. Immers, onderzoekers opereren aan de randen van onze kennis. Hoe maak je de stap van specialistische wetenschappelijke kennis naar begrijpelijke en aantrekkelijke berichtgeving? Benieuwd naar het antwoord? Geef je dan op voor deze workshop, waarin we de nadruk leggen op hoe je  een kernboodschap formuleert.
Presentatie, Hoe kom je in het nieuws? [12:30-13:30]
Atlas zaal A61212:30Donderdag 18 mei blok1
ESG
  
Laboratoria over de hele wereld analyseren bodem- of watermonsters. Dat je aan hun uitkomsten niet hoeft te twijfelen, komt door de projecten WEPAL en Quasimeme. Die houden de labs bij de les met hun ringonderzoeken. De labs krijgen monsters toegestuurd met het verzoek deze te analyseren en de resultaten te rapporteren. Vanuit deze resultaten wordt een consesnsuswaarde berekend en wie te ver van dit gemiddelde zit, zit fout.
Rondleiding, Allemaal hetzelfde monster [12:30-13:30]
gebouw 112, Nergena 12:30Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
ESG
  
Wist je dat er in de omgeving van Lumen bijzondere natuurtuinen liggen? Zo is de tuin achter het gebouw aangelegd met grondsoorten die karakteristiek zijn voor de Wageningse omgeving. De tuin is niet alleen een goede habitat voor honderden plantensoorten, maar ook de ijsvogel, de specht en de vleesmuis voelen zich er thuis. In de tuin bij Atlas komt kwelwater aan de oppervlakte. Dit zuivere, voedselarme water is de basis voor prachtige blauwgraslanden. Kom mee op ontdekkingstocht!
Rondleiding, Ontdek onze natuurtuinen [12:30-13:00]
beeld de Zaaier12:30Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
FB-Bibliotheek
  
In de bibliotheek van WUR waan je je in een schatkamer. Zo vind je er zeldzame, oude en bijzondere boeken, unieke tuinontwerpen, duizenden kwekerscatalogi en luchtfoto’s van rond WOII. En in ons magazijn staat zo’n 20 kilometer aan boeken en tijdschriften. Kom dwalen langs onze topstukken. We laten je dan zien hoe we onderzoeksresultaten met behulp van geavanceerde apparatuur digitaliseren. Tot slot bekijk je de tentoonstelling 'WUR in cartoons', met onder meer originele tekeningen van Fiep Westendorp.
Rondleiding, Bibliotheek achter de schermen [12:30-13:30]
Forum, bibliotheekbalie 2e verdieping12:30Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
FB-IT
  
De meeste gebruikers van computerapparatuur willen maar één ding: als ik het apparaat aanzet, moet het werken. Dat is ook het streven van de afdeling FB-IT Infrastructuur. Dit is echter niet vanzelfsprekend, want daar komt het nodige bij kijken. U krijgt een rondleiding in een datacenter met uitleg van een medewerker. U bent van harte welkom. Legitimatie is verplicht. U krijgt een formulier toegestuurd. Invullen en retourneren van dit aanvraagformulier is ook verplicht.
Guided tour, datacentre: Behind closed doors [10:30-11:15 en 14:00-14:45]
Most users of computer equipment,  want one thing only: when I switch the device on, it has to work. Always. That’s one of the main goals of the people that work for the Infrastructure department of FB – IT. However, this can’t be realised by default. During these days it’s possible to have a guided tour in a data center. You’re welcome during one of the tours. We will send you a form to fill in. Please bring a valid ID as well.
Actio10:30Dinsdag 16 mei blok1, Dinsdag 16 mei blok2, Donderdag 18 mei blok1, Donderdag 18 mei blok2
Green Office
  
Strek lekker even je benen om Wageningen Campus te ontdekken. Green Office Wageningen neemt je mee op een verrassende tour waarin we alles vertellen over de duurzaamheid van onze gebouwen, de groene ruimte op de Campus én het management ervan. Geef je snel op voor de Sustainable Campus Tour en je bent straks weer helemaal op de hoogte.
Rondleiding, Rondje duurzaamheid op de campus [12:15-13:30]
Forum, Vip Room C03412:15Donderdag 18 mei blok1
INTO languages
  
Vertaalmachines, zoals Google Translate, BabelFish en Bing, zijn 'hot'. Maar hoe goed zijn machinevertalingen eigenlijk? Worden ze in de toekomst zo betrouwbaar dat vertalers zich alleen nog maar bezig zullen houden met post-editing? Of moeten we het toch eerder zoeken in CAT-tools, die vertalers in staat stellen om zélf tot de best mogelijke tekst te komen? Op al deze vragen krijgt u tijdens deze interactieve workshop een antwoord!​
Workshop, De toekomst van vertalen [12:30-13:30]
Forum C10712:30Dinsdag 16 mei blok1
NIOO
  
Microben, dieren en planten gebruiken chemische stoffen om te communiceren. Hoe doen ze dit? En wanneer precies? Op het NIOO onderzoeken we dit. We kijken bijvoorbeeld hoe chemische stoffen gebruikt worden om alarm te slaan of om andere organismen aan te trekken. Kom bij ons langs en bezoek onze geurdemonstratie en inloopsessie. Dan laten we je zien wat we doen en hoe we dit doen. Leuk en leerzaam!
Film, Communiceren met chemische stoffen [12:00-13:00]
NIOO, Chemical lab 1.1.038/1.103912:00Donderdag 18 mei blok1
NIOO
  
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzoekt hoe de natuur in elkaar zit. Of het nu gaat om de persoonlijkheden van vogels, de enorme rijkdom van het bodemleven of giftige blauwalgen. Van die natuur valt veel te leren. Het gebouw weerspiegelt dat onderzoek: van experimenteel groen dak tot ‘gouden’ toilet! Na een korte film bezoeken we ecotechnologische hoogstandjes in, op en om het gebouw. Kom alvast in de stemming op www.nioo.knaw.nl/gebouw
Rondleiding met film, Van groen dak tot gouden toilet [12:00-13:00]
NIOO-KNAW Colloquiumzaal + rondleiding / verzamelen bij receptie12:00Dinsdag 16 mei blok1
PSG
  
Interested in Plant Development Biology research? Join our lab tour  and we show you the action, give a short introduction to the research that takes place in these labs and what kind of expertise we have available within the group.
Labtour, Plant Developmental Biology labtour [12:30-13:00]
Interested in Plant Development Biology research? Join our lab tour  and we show you the action, give a short introduction to the research that takes place in these labs and what kind of expertise we have available within the group.
Radix12:30Donderdag 18 mei blok1
PSG
  
Visit the experimental farm of Droevendaal and get to know the science behind the funny small strips and  flowering oilseed rape that you  might have seen from your car at the Mansholtlaan or during your lunchwalks and enjoy the crawling beneficial bugs while you have your lunch in the field experiment of Farming Systems Ecology.
Picknick, Picknick at Droef [12:30-13:00]
Visit the experimental farm of Droevendaal and get to know the science behind the funny small strips and  flowering oilseed rape that you  might have seen from your car at the Mansholtlaan or during your lunchwalks and enjoy the crawling beneficial bugs while you have your lunch in the field experiment of Farming Systems Ecology.
Droevendaal12:30Donderdag 18 mei blok1
PSG
  
De leerstoelgroep Centre for Crop Systems Analysis vertelt je  alles wat je altijd al wilde weten over fotosynthese aan de hand van twee recente onderzoeken.
Presentatie, Alles wat je wilt weten over fotosynthese! [12:30-13:00]
Radix verzamelen bij de hoofdingang12:30Dinsdag 16 mei blok1
PSG
  
Nederland produceert en verhandelt veel landbouwkundige producten. In deze producten kunnen ongewenste ziekteverwekkers voorkomen en meeliften. Om productie en handel te vrijwaren van deze organismen is detectie een  belangrijke gereedschap. Binnen de BU Biointeracties & Plantgezondheid ontwikkelen we voor diverse partijen deze tools om een breed scala aan ziekteverwekkers te kunnen detecteren. Wij laten jullie in een demo zien hoe dat precies werkt.
Presentatie, Hoe detecteer je ongewenste ziekteverwekkers? [12:30-13:00]
Radix12:30Dinsdag 16 mei blok1
PSG
  
Tijdens deze demo leer je MARVIN de Machine vision robot kennen die snel en nauwkeurig producten kan inspecteren. Beniewd wat deze Robot voor jouw onderzoek kan betekenen, of gewoon geinteresserd in robots en nieuwe technieken? Kom dan 16 mei gezellig langs bij MARVIN
Presentatie, op bezoek bij MARVIN [12:30-13:00]
Axis (exacte locatie wordt tzt bekendgemaakt aan deelnemers)12:30Dinsdag 16 mei blok1
PSG
  
Duik in de wereld van het plantaardige DNA en het RNA. Want dat is waar ze zich bij de Bioinformatics Group mee bezighouden. Onderzoekers van deze groep ontwerpen algoritmen, zetten computermodellen op en combineren nieuwe technologie met kennis die al beschikbaar is. Welke uitdagingen komen de onderzoekers tegen bij het in kaart brengen van complexe erfelijke informatie? En hoe kunnen zij deze informatie vervolgens gebruiken om interessante chemische verbindingen te maken?
Presentatie, Plantinformatie ontrafeld [12:30-13:00]
Radix12:30Donderdag 18 mei blok1
PSG
  
In the research greenhouse, scientists form especially the Environmental Sciences Group and the Plant Sciences Group run their experiments under strictly defined conditions. During the tour you will see examples of fundamental research and applied research. You will see plants you may know from your own garden, from Dutch greenhouses and from your holiday destinations. The research often aims to use the potential of plants to improve sustainability and food security, thus helping to improve the quality of life.
Rondleiding door de kassen
In the research greenhouse, scientists form especially the Environmental Sciences Group and the Plant Sciences Group run their experiments under strictly defined conditions. During the tour you will see examples of fundamental research and applied research. You will see plants you may know from your own garden, from Dutch greenhouses and from your holiday destinations. The research often aims to use the potential of plants to improve sustainability and food security, thus helping to improve the quality of life.
Unifarm (Radix Sere) verzamelpunt bij de hoofdingang)12:15Donderdag 18 mei blok1
PSG
  
Tijdens de burendag kun je een kijkje nemen in de  ijskoude schatkamer van WUR. Hier liggen de zaden van het verleden voor de planten van de toekomst. Tijdens de rondleiding hoor je waarom deze zaden zo waardevol zijn en hoe je deze schatten kunt bemachtigen voor eigen onderzoek.  Neem je sjaal en jas mee want het is er -20!
Rondleiding, bezoek aan de ijskoude schatkamer van de WUR [12:15-13:00]
Genenbank (verzamelen Hoofdingng Radix Sere )12:15Dinsdag 16 mei blok1
PSG
  
Het is verrassend te zien hoe de mens door de eeuwen heen geleerd heeft waarvoor hij planten kan gebruiken: van het gebruik van zetmeel, suiker en vezel tot medicinale toepassingen. Van sommige planten wordt letterlijk alles gebruikt. In de subtropische en de humide tropische afdeling van Radix Serre zijn veel gewassen te zien waarvan we alleen de eindproducten in de supermarkt vinden. Interessant om te ontdekken van welke planten onze voedings- en andere middelen komen. U wacht een warm onthaal
Rondleiding, Even naar de tropen (bezoek aan tropische kas) [12:30-13:00]
verzamelen hoofdingang Radix Sere 12:30Dinsdag 16 mei blok1
RIKILT
  
Onnodig antibioticagebruik is ook in de pluimveesector een groot probleem. Wat de opsporing bemoeilijkt, is dat sporen van antibiotica snel uit kippen verdwijnen. Onderzoekers van RIKILT  hebben ontdekt dat een deel bewaard blijft in de veren. Met een test kunnen zij achterhalen welk antibioticum is toegediend en in welk levensstadium van de kip dat is gebeurd. De test vormt zo een krachtig middel om onnodig antibioicagebruik terug te dringen?
Rondleiding, Kippenveer verklapt antibioticagebruik [12:15-13:00]
Vitea12:15Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
RIKILT
  
Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat voedsel veilig is. Daarom worden alle stoffen en ingrediënten onderzocht op hun veiligheid. Voor dit onderzoek worden nog steeds veel proefdieren gebruikt omdat van de wetgever moet. Onnodig, vindt RIKILT. Onze onderzoekers nemen je mee naar het lab en laten je zien hoe we honderdduizenden muizen en ratten kunnen besparen met onze alternatieve onderzoeksmethoden. Die zijn ook nog eens beter dan proefdierstudies! Meld je aan en je komt er alles over te weten.
Rondleiding, Minder proefdieren in voedingsonderzoek? Het kan [12:15-13:00]
Vitae12:15Dinsdag 16 mei blok1, Donderdag 18 mei blok1
StartHub
  
For a few years, one of the top priorities of the Board of Directors of WUR is the technology transfer to the outside world. Here at StartHub Wageningen we do this by helping students to setup their own startup companies. After only 2 years since we started, we can proudly say that successes have been realized! The StartHub student incubator is now overloaded with students realizing in total 16 innovative startup companies. Curious in getting a taste of the action? Visit us!
Guided tour, Meet the Startups @StartHub [12:15-13:15]
For a few years, one of the top priorities of the Board of Directors of WUR is the technology transfer to the outside world. Here at StartHub Wageningen we do this by helping students to setup their own startup companies. After only 2 years since we started, we can proudly say that successes have been realized! The StartHub student incubator is now overloaded with students realizing in total 16 innovative startup companies. Curious in getting a taste of the action? Visit us!
StartHub Wageningen, near the entrance12:15Donderdag 18 mei blok1